kwaśny

Encyklopedia PWN

sole kwasu chromowego(VI), zawierają anion CrO42–;
cytron, cedrat, Citrus medica,
najstarszy gat. uprawny roślin cytrusowych;
cytrynowy kwas, kwas 2-hydroksypropano-1,2,3-trikarboksylowy,
związek organiczny, alifatyczny hydroksykwas z 3 grupami karboksylowymi ;
rząd i typ w obrębie działu semihydrogenicznych gleb;
czekolada
[azteckie xococ ‘kwaśny’, ‘gorzki’, ‘korzenny’, atl ‘woda’],
wyrób cukierniczy trwały, wytwarzany z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego i cukru pudru oraz — w zależności od rodzaju czekolady — dodatków: mleka w proszku, orzechów, waniliny, cynamonu, kawy i in.
nazwa zwyczajowa barwnika azowego stosowanego jako wskaźnik pH (wskaźnik, chem.);
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia